William Polling gaat voor de winst

Een hele middag autocross. Liefhebbers van snelheid, spektakel en techniek kwamen weer volop aan hun trekken bij de eerste Eelder autocross van het seizoen. Ook voor de pers viel er genoeg te beleven. Het leverde genoeg stof tot schijven op…

We arriveren bij het kassahokje aan de Koedijk, waar een drietal mensen de toeschouwersstroom in goede banen leiden. Piet Panman is als altijd de olijke woordvoerder. ‘Het gaat er vreselijk om weg,’ omschrijft Panman de onverwachte toeloop. Hij praat met Jan en Alleman. Zo hoorde hij het verhaal van een vrouw die op de fiets kwam. ‘Ze ging weer terug, want haar partner lag nog in bed. Dit terwijl hij om twaalf uur moest starten.’ 

Niels Uffen had pech en viel uit met gebroken wiel

Bezoekers komen uit alle windstreken, zelfs uit Ridderkerk. Het stel uit Zuid-Holland is een weekend in deze contreien. Ze komen niet voor de cross, maar fietsen de knooppuntenroute. ‘Dit punt had je niet moeten meetellen,’ lacht Panman. ‘Achttien auto’s tegelijk? Hallo!,’ verwondert de vrouw zich als ze uitleg krijgt over de race. Haar man is wel bekend met autocross, in het naburige Zévenhuizen. Toch zijn ze verrast. ’45 starts, meer dan honderd deelnemers?’ Het paar krijgt nog net een start van een van de vele manches mee, om vervolgens toch maar weer verder te fietsen. Bij de volgende klant in een auto knielt Piet. ‘Ga nou niet op de knieën, je komt niet meer omhoog,’ klinkt het uit het hokje.

Optimaal

De organisatie steekt prima in elkaar. De voorzieningen voor pers en publiek zijn optimaal. ‘Ik word pas zenuwachtig als we om vier uur niet op tijd zijn,’ vertelt voorzitter Anne Arends, die alleen maar positief nieuws heeft. Er zijn zo’n 190 deelnemers, veel meer dan anders. En ook de publieke belangstelling is groter dan voorgaande edities. We maken een rondje langs het terrein. Het rennerskwartier doet denken aan de Formule 1 in het klein. Grote groepen monteurs bij een auto, en alle mogelijke gereedschap voorhanden, we zien zelfs een stellage van banden.

Meike Woldendorp passeert tegenstander

Drie generaties Woldendorp, Willem, Mieke en Paul

Het publiek staat in dikke rijen achter de hekken. Er zijn verhogingen voor de kleine toeschouwers. ‘Nog een manche van de Standaard Klasse, dan komen de ‘snellen’,’  wijst een vrouw op het programma. Dat is iets te snel gedacht. Er komen nog drie manches van de Standaard, dan de rodeo en dan pas de Vrije Standaard, kijkt een vrouw op de telefoon. Want: voor het eerst geen papieren programma, de organisatie gaat met de tijd mee. De races zorgen voor stofwolken. ‘Vanmorgen zouden hier stofdeeltjes van een brand in Canada zijn neergedaald, ik denk eerder aan een barbecue van de buren,’ meldt de omroeper in opperbeste stemming. Het is allemaal strak geregeld en dat moet ook wel. Gelukkig voert de menselijkheid de boventoon. Het gaat allemaal gemoedelijk. En de toeschouwers? Die genieten en steken dit niet onder stoelen of banken. Een man draagt een T-shirt met de Friese tekst ‘De moaiste sneon fan de boufak.’ Sneon staat voor zaterdag, maar in dit geval mag het ook zondag zijn. 

Tekst Erik Ebbinge, beeld Jan Willem van Bruggen

Discussie bij de start

De belangrijkste resultaten

Damesklasse: 1. Berdien Schuiling, Eelde, 2. Sacha Zaaiman Hoogezand, 3. Meike Woldendorp Yde

Junioren: 1. Rick de Vries, Oosterzee, 2. Joyce Poelstra, Bolsward, 3. Mike Hulshof, Scheemda.

Rodeoklasse: 1. Pim Boersma, Eelde,  2. Jarne Menninga, Nuis, 3. Marcel Witjes, Groningen

tot 1850 cc klasse: 1. Peter Voorslys, Avenhorn, 14. Rik Huisman, Yde.

Standaardklasse: 1. Jesse de Graaf, Venhuizen, 2. Pierre vd. Velde, Sumar, 3. Roel Tabak Harkema.

Vrije Standaardklasse: 1. Peter Kok, Noordbeemster, 2. Patrick Sintebin, Heerhugowaard, 3.  William Polling, Eelde

Klik hier voor de volledig uitslagen van de cross gereden op zondag 18 augustus 2024.